Musée du Louvre (Paris) – un tur virtual prin Muzeul Louvre din Paris, Franța

Luvrul sau Muzeul Luvrului (franceză: Musée du Louvre) este unul dintre cele mai mari muzee din lume și un monument istoric. Un reper central al Parisului, Franța, este situat pe malul drept al Senei în primul district (district). Aproape 35.000 de obiecte din preistorie până în secolul XXI sunt expuse pe o suprafață de 60.600 de metri pătrați (652.300 de metri pătrați). Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume și a primit mai mult de 9,7 milioane de vizitatori în 2012.

Muzeul este găzduit în Palatul Louvre, construit inițial ca fortăreață la sfârșitul secolului al XII-lea, sub Filip al II-lea. În subsolul muzeului sunt vizibile rămășițe ale cetății. Clădirea a fost extinsă de mai multe ori pentru a forma actualul Palat Louvre. În 1682, Ludovic al XIV-lea a ales Palatul de la Versailles pentru gospodăria sa, lăsând Luvrul în primul rând ca loc de expunere a colecției regale, incluzând, din 1692, o colecție de sculpturi grecești și romane antice. În 1692, clădirea a fost ocupată de Académie des Inscriptions et Belles Lettres și Académie Royale de Peinture et de Sculpture, care în 1699 deținea primul dintr-o serie de saloane. Académie a rămas la Louvre timp de 100 de ani. În timpul Revoluției Franceze, Adunarea Națională a decretat ca Luvrul să fie folosit ca muzeu pentru a afișa capodoperele națiunii.

Muzeul a fost deschis la 10 august 1793 cu o expoziție de 537 de tablouri, majoritatea lucrărilor fiind regale și proprietatea bisericii confiscate. Din cauza problemelor structurale cu clădirea, muzeul a fost închis în 1796 până în 1801. Colecția a fost crescută sub Napoleon și muzeul a redenumit Musée Napoléon, dar după abdicarea lui Napoleon, multe lucrări confiscate de armatele sale au fost returnate proprietarilor lor originali. Colecția a fost sporită și mai mult în timpul domnilor lui Ludovic al XVIII-lea și al lui Charles X, iar în timpul celui de-al doilea imperiu francez, muzeul a obținut 20.000 de piese. Exploatațiile au crescut constant prin donații și cadouri de la a treia republică. Începând cu 2008, colecția este împărțită în opt departamente curatoriale: Antichități egiptene; Aproape de Antichitățile răsăritene; Antichități grecești, etrusce și romane; Arta islamică; Sculptură; Arte decorative; picturi; Imagini și desene.

Colecția Înaltă Renaștere include Mona Lisa, Fecioara și Copilul cu Sfânta Ana, Sf. Ioan Botezătorul și Madona stâncilor din Leonardo da Vinci.

Wikipedia;

Mai multe informatii;

source